- Les dades de l’INE mostren una bretxa laboral alarmant entre les persones amb discapacitat intel·lectual i aquelles sense cap discapacitat, amb una baixada significativa en la seva taxa d’ocupació i apuntant que només 1 de cada 5 té feina.
- El sector demana que es tingui més en compte l’especificitat del col·lectiu de persones amb discapacitat i especials dificultats a l’hora d’impulsar mesures i ajuts per la inclusió.
- Dincat urgeix incrementar els recursos i suports per millorar les oportunitats laborals del col·lectiu d’especials dificultats, impulsar mesures que garanteixin el seu dret a treballar, ja sigui als Centres Especials de Treball o a l’empresa ordinària, i implementar un programa de formació DUAL adaptada.
Dimecres, 30 d’abril de 2025. Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, denuncia, en el marc del Dia Internacional del Treball, les dificultats a les quals han de fer front les persones amb discapacitat intel·lectual a l’hora de trobar una feina digna i mantenir-la. Per revertir aquesta situació els Governs Espanyol i de la Generalitat haurien de dissenyar i implementar polítiques més compromeses amb el col·lectiu i apostessin per un nou model d’inserció sociolaboral que tingués més en compte l’especificitat del col·lectiu de persones amb discapacitat i especials dificultats1 a l’hora d’impulsar mesures i ajuts per la inclusió.
Les últimes dades publicades per l’INE no només no mostren una millora en l’ocupació de les persones amb discapacitat intel·lectual, sinó que indiquen una caiguda d’1,4 punts en la taxa d’ocupació i una disminució de 2,5 punts en la taxa d’activitat. Aquestes xifres són especialment alarmants, ja que, mentre que les dades del conjunt de la societat milloren i, en menor mesura, també ho fan les de les persones amb discapacitat, les del col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual i del conjunt d’especials dificultats empitjoren en tots els indicadors. Aquesta situació reflecteix un canvi de tendència negatiu que fa encara més urgents les demandes que Dincat planteja des de fa anys i que es tradueix en una escassa inserció social, dificultant el desenvolupament dels seus projectes de vida i actuant com un obstacle per aconseguir una vida autònoma i independent.
Històricament, les dades del mercat de treball evidencien l’enorme bretxa i greuge comparatiu que pateixen les persones amb discapacitat en relació amb les persones sense discapacitat, una bretxa que es fa encara més gran quan ens centrem en els col·lectius amb majors dificultats d’inserció laboral. Concretament, les dades del 2023 mostren que la taxa d’activitat de les persones amb discapacitat intel·lectual se situa en el 33,8%, mentre que la de les persones sense discapacitat és del 78,5%. Pel que fa a la taxa d’ocupació, les persones amb discapacitat intel·lectual només arriben al 21,9%, mentre que les persones sense discapacitat tenen una taxa del 69%.
Aquestes xifres corroboren el que ja destacàvem en l’informe de Dincat fa uns mesos: només 1 de cada 5 persones d’aquest col·lectiu té feina, una dada preocupant, especialment tenint en compte que l’ocupació és un dels principals mecanismes d’inclusió social.
“Les xifres mostren una bretxa abismal i un canvi de tendència negatiu que justifica, sense dubte, la necessitat de millorar l’actual model d’inserció sociolaboral d’aquest col·lectiu, apostant per mesures que afavoreixin específicament la inserció de les persones amb discapacitat i especials dificultats d’inserció”, explica Víctor Galmés, director de Dincat. “Tenir oportunitats per accedir a una feina socialment útil i dignament remunerada és un dret que tenen totes les persones amb discapacitat intel·lectual, tal i com contempla la Convenció dels Drets de les persones amb discapacitat de l’ONU en el seu article 27. Per assolir aquest objectiu en els pròxims anys, és imprescindible una gran aliança entre el sector social sense afany de lucre, les administracions, els sindicats i les empreses’, afegeix.
Un dels principals reptes és la necessitat d’incrementar els recursos destinats a la provisió de suports i augmentar el finançament adreçat a la promoció d’ocupació per a les persones amb discapacitat i especials dificultats, que sovint requereixen més suports. En aquest sentit, cal garantir la provisió de suports adaptats a les necessitats individuals de cada persona al llarg de la seva vida, independentment de si treballen en un Centre Especial de Treball o en una empresa ordinària. Així mateix, cal augmentar de manera significativa les ajudes per a la contractació en l’empresa ordinària. Paral·lelament, és essencial adoptar mesures que fomentin l’ocupació i assegurin el manteniment dels llocs de treball als Centres Especials de Treball d’Iniciativa Social, que són els que més ocupació generen per a les persones amb més dificultats d’inserció, preservant així la seva funció social davant d’altres models de centres.
Dincat també reclama l’augment de l’actual quota de reserva laboral, passant del 2% al 4% per a les empreses i del 7% al 10% per a l’administració pública, amb un mínim de l’1% destinat específicament a les persones amb discapacitat intel·lectual. També, exigeix la implementació d’un programa de formació DUAL adaptat per a persones amb discapacitat intel·lectual, considerant-lo un mecanisme urgent i indispensable per millorar l’ocupabilitat i les oportunitats laborals del col·lectiu
Finalment, Dincat lamenta que no existeixi a dia d’avui la dada de la taxa d’atur de les persones amb discapacitat intel·lectual, però tampoc de les persones amb problemes de salut mental, paràlisi cerebral o autisme. Una dada clau per a poder conèixer la situació real del col·lectiu i, així, dissenyar i impulsar polítiques públiques d’ocupació que siguin realment adequades.